Open brief aan Mr. Bob Iger, CEO The Walt Disney Company (NEDERLANDS)

Beste meneer Iger,

Toen u in maart 2005 tot Chief Executive Officer van The Walt Disney Company bent benoemd hebben voormalig bestuursleden Roy E. Disney en Stanley Gold hun “Save Disney”-campagne gestaakt, een campagne die was opgezet om het beleidsplan van uw bedrijf in ere te herstellen; het streven naar perfectie. Een waarde die diepgeworteld in de activiteiten van The Walt Disney Company terug te vinden is en al aanwezig was sinds de oprichting door Walt.

Dankzij uw inzet opereert The Walt Disney Company nu beter en sterker dan ooit. Dit is voornamelijk toe te schrijven aan een serie belangrijke sleutelmomenten die nodig zijn geweest om enkele grote problemen op te lossen:

 

  • De overname van de Pixar Animation Studios (2006)

  • Het herstel van de Walt Disney Animation Studios

  • De vernieuwing en uitbreiding van Disney California Adventure (2008-2012)

  • De overname van Marvel Entertainment (2009)

  • De start van de constructie van Shanghai Disney Resort (2011)

  • De uitbreiding van Hong Kong Disneyland (2011-2013)

  • De overname van Lucasfilm (2012)

Deze grote investeringen (zoals de uitbreiding van Disney California Adventure en Hong Kong Disneyland) gaven u de kans onderdelen van het bedrijf te repareren die er slecht aan toe waren en sterker te worden in demografische groepen waar uw bedrijf lange tijd moeite heeft gehad voet aan wal te krijgen. Al deze sleutelmomenten hebben één ding gemeen: de kwaliteit van het product of de beleving. Zoals uw vriend en collega John Lasseter eens heeft gezegd: “Kwaliteit is het beste ondernemingsplan!”

Helaas hebben recente ontwikkelingen schade toe gebracht aan de kwaliteit van één van ‘s werelds allermooiste parken: Disneyland Paris. We willen graag deze mogelijkheid benutten om onze oprechte zorgen te uiten over de huidige status van deze bestemming, die de naam van uw bedrijf in heel Europa draagt. We zijn in haar relatief korte levensduur dol geworden op het resort en we zien het dan ook liever niet verder afzakken.

Toen het Disneyland Park (destijds bekend als Euro Disneyland) haar deuren opende in 1992 was het zondermeer Disney’s grootste prestatie; een technologisch en artistiek wonder. De hoge mate van kwaliteit in de shows, attracties en thematisatie bleek succesvol voor het Europese publiek en de ‘guest experience’ was gelijkwaardig aan, of wellicht zelfs beter dan, die van Disneyland en Walt Disney World. Echter, mede door langdurige financiële problemen, is de algemene kwaliteit van de beleving door de jaren heen langzaam afgenomen. De vele jaren van snijden in budgetten voor onderhoud, entertainment en eten en drinken hebben het resort in een onacceptabel verwaarloosde staat achtergelaten.

Dit jaar is de kwaliteit echter nog meer afgenomen en heeft de situatie een kritiek punt bereikt; 2013 markeert het eerste zomerseizoen sinds de opening met geen enkele live stage show in beide parken. Dit is de eerste keer in de geschiedenis van Disneyland Paris en waarschijnlijk een eerste keer voor Disney Parken wereldwijd.

We zouden graag de belangrijkste problemen van Disneyland Paris gezien vanuit het perspectief van de bezoeker willen uitlichten in de volgende vier categorieën:

 

1. Onderhoud

Het onderhoud van de parken, attracties en hotels is zo vaak verwaarloosd gedurende de afgelopen 20 jaar, dat veel faciliteiten niet meer aan de “Disney Standard” voldoen. Veel gethematiseerde elementen vergaan en brokkelen af, terwijl andere letterlijk uit elkaar vallen.

Aan de positieve kant is er de afgelopen jaren een uitvoerig herstelprogramma in werking gezet die veel van de kapotte, ouderwetse en verslechterde attracties, effecten en thematisatie terug heeft gebracht naar de oorspronkelijke staat. Hoewel dit aangeeft dat het management van Disneyland Paris serieus inziet waar problemen zijn, raakt het slechts het puntje van de ijsberg. De vele jaren van verwaarlozing qua onderhoud eisen hun tol op het mooiste Magic Kingdom ooit ontworpen; de kosten om alles terug in oorspronkelijke staat te krijgen zijn nu hoger dan wanneer men direct onderhoud had uitgevoerd.

 

2. Bezuinigingen

The Tarzan Encounter show in het Chaparrel Theater, The Legend of the Lion King show in Videopolis en de iconische avondparade Disney’s Fantillusion! zijn voor dit jaar allemaal geannuleerd. Tegelijkertijd staan andere showlocaties, waaronder Le Théâtre du Château, al geruime tijd leeg. Daarbij komt dat verschillende attracties, evenals een aantal restaurants en winkeltjes, beperkte openingstijden hanteren: bijvoorbeeld van 11:00u tot en met 18:00u terwijl het park is geopend van 9:00u tot en met 23:00u. Bovendien reduceert slecht onderhoud de capaciteit van bepaalde attracties dramatisch. Zo maakt Thunder Mesa Riverboat Landing (open van 11:00u tot 18:00u) sinds jaren slechts gebruik van één van de twee beschikbare raderstoomboten en enkele achtbanen opereren met minder treinen met als gevolg een beperkte capaciteit.

Het gemis aan onderhoud gecombineerd met bezuinigingen zorgt voor een voortdurende stroom aan attractiestoringen; elk type attractie krijgt hiermee te maken. Deze storingen, samen met de verminderde capaciteit, maken het park continu overbevolkt terwijl Disneyland Paris jaar na jaar bezoekersrecords breekt; het resort verwelkomde 16 miljoen bezoekers in 2012. Als direct resultaat voelt een dag Disneyland Paris aan als een opeenstapeling wandelingen tussen wat open is en wat niet.

 

3. Eten

Het etensaanbod in het resort varieert enorm, maar over het algemeen is de kwaliteit nooit zo goed als wat geserveerd wordt in uw Amerikaanse parken. De meerderheid van de restaurants biedt counter-service fastfood danwel een all-you-can-eat buffet aan. Slechts een select groepje bediende restaurants is overgebleven. Oorspronkelijk waren dit er meer maar een aantal is omgebouwd tot counter service restaurant, zoals het Explorer’s Club restaurant wat verbouwd is tot Colonel Hathi’s Pizza Outpost; een standaard pizzarestaurant.

In de laatste jaren is de kwaliteit van het eten wat geserveerd wordt in de duurdere bediende restaurants minder geworden. Gerechten van industrieel voorgekookte maaltijden worden in slechts enkele minuten na het opnemen van de bestelling uitgeserveerd; een indicatie dat het eten niet naar bestelling is gekookt. Het fastfood aanbod is hoog in prijs en kan kwalitatief niet concurreren met de beter bekende alternatieven, zoals McDonald’s op slechts enkele minuten lopen van de parken in Disney Village.

Wat misschien nog meer verontrustend is naast de lage voedselkwaliteit tegen premiumprijzen, zijn de openingstijden van sommige restaurants. Als het Disneyland Park sluit om 23:00u mag je verwachten van een uitgebreid avondmaal te kunnen genieten; niet om voor een dichte deur van een restaurant te staan wat om 19:30u is gesloten. Deze korte openingsuren maken het onmogelijk een diner voor later op de dag te boeken; je moet of goed vooruit plannen of genoegen nemen met een counter service maaltijd in Disneyland Park of Disney Village.


4. Walt Disney Studios Park

Het kleinste Disney themapark, het enige park wat geopend is zonder traditionele Disney dark-ride, het park dat moeite heeft met zijn eigen identiteit; kortom een park dat nooit voldaan heeft aan de “Disney Standard”. Het gemis van attracties, de lege omgeving, het onduidelijke algemene thema, het slecht ontworpen masterplan, de lage capaciteit van nieuwe attracties, etc., zijn allemaal grote problemen. Dit park heeft een serieus placemaking project nodig en een complete herevaluatie van het thema om het tot de standaard van uw bedrijf te verhogen.

 

Naast deze vier hoofdcategorieën (Onderhoud, Bezuinigingen, Eten, Walt Disney Studios Park), is er ook veel werk uit te voeren aan het steeds ouder wordende Disney Village, de middelmatige kwaliteit van en gemis aan diversiteit in merchandising en de verouderde Disney Hotels die matige diensten bieden tegen extreem hoge kamerprijzen.

Meneer Iger; hoeveel storingen, gesloten attracties, slechte ervaringen en ongelukkige gasten zijn er nog nodig voordat The Walt Disney Company ingrijpt en helpt? Wij begrijpen niet waarom, na deze vele jaren van strijd, verliezen en slechte reputatie, The Walt Disney Company (40% eigenaar van EuroDisney S.C.A.) niets heeft gedaan om de financiële structuur van EuroDisney te veranderen? Deze is gecreëerd door The Walt Disney Company en heeft altijd in de weg gestaan om van Disneyland Paris een succesvol, schuldenvrij bedrijf te maken. Vindt uw bedrijf het goed dat het Disney-merk aangetast wordt door de constant slechter wordende, maar te dure ‘guest experience’ in Disneyland Paris voor de 740 miljoen Europese inwoners? Wij geloven niet dat Disney met opzet hun Europese bezoekers met ondermaatse herinneringen naar huis wil sturen.

Natuurlijk zijn er ook genoeg positieve dingen te melden over Disneyland Paris. Het originele ontwerp van 1992 is prachtig, cast members zijn toegewijd en vriendelijk, de avondshow Disney Dreams! is fantastisch en de vorig jaar vernieuwde Halloween- en Kerstseizoenen zien er veelbelovend uit. Helaas vallen deze onderdelen in het niets bij het slechte operationele management.

Meneer Iger, we vragen u eens goed te kijken naar het operationele budget van Disneyland Paris. We vragen u te stoppen met het negeren van het meest mooie park ooit gebouwd door uw Imagineers. We vragen u de kwaliteit van de restaurants in ere te herstellen, live entertainment terug te brengen doormiddel van shows en streetmosphere, kapotte effecten en theming te repareren zodra het opgemerkt wordt, het tweede park compleet opnieuw uit te werken en, natuurlijk, het openen van nieuwe en spannende attracties in zowel het Walt Disney Studios Park als het Disneyland Park. Geen snelle oplossingen, maar een langdurige, blijvende oplossing voor de problemen die ons resort al vanaf het begin tot last zijn geweest.

Walt Disney zei ooit dat “Disneyland nooit af zal zijn. Het zal blijven groeien zolang er verbeeldingskracht in de wereld is.” Sinds 2005 heeft u op briljante wijze Disney gered, inclusief de reddingsoperaties voor Disney California Adventure en Hong Kong Disneyland. We vragen u nu om Disneyland Paris te redden…voor goed.

Met vriendelijke groeten,


#SaveDisneylandParis

 

TEKEN HIER DE PETITIE!